Už jste někdy slyšeli o pojmu lyofilizace? A co takhle ovoce sušené mrazem? I kdyby náhodou ne, stále je pravděpodobné, že už s touto formou konzervace potravin máte své zkušenosti. Chcete-li se o ní dozvědět více, čtěte dále.
Co je to lyofilizované ovoce?
Lyofilizované ovoce je ovoce sušené mrazem. Nejde ale o ovoce, které byste doma uložili do mrazáku. Plody jsou vloženy do lyofilizátoru, což je profesionální přístroj na sušení mrazem. Z toho vyplývá, že na rozdíl od klasického mražení, nebo sušení, lyofilizované ovoce si nemůžete připravit doma. Lyofilizované ovoce je produkováno takřka výhradně průmyslově a zakoupit si jej tak můžete v kamenných nebo internetových prodejnách.
Jaké vlastnosti má lyofilizované ovoce?
Lyofilizace probíhá za velmi nízkých teplot a během velice nízkého tlaku. Za těchto podmínek se z ovoce vypaří veškerá voda. Proces je rychlý a natolik šetrný, že není poničena struktura potraviny, ovoce si dokonce zachovává i svou barvu. Co je ale hlavní, lyofilizované ovoce si zachovává většinu vitaminů a minerálů. Jde proto pravděpodobně o vůbec nejšetrnější metodu dlouhodobé konzervace ovoce.
Oproti čerstvému plodu se ale přece jen lyofilizované ovoce v něčem liší. Plody jsou oproti těm čerstvým výrazně tvrdší – téměř křupavé. Jsou také sladší, neboť všechny cukry v ovoci zůstávají v původním množství, po odpaření vody je ale vnímáme intenzivněji.
Skvělá svačinka na cesty
Protože čerstvé ovoce je tvořeno z velké části vodou, je poměrně těžké. Plody sušené mrazem jsou zbaveny vody, a tak si můžete bez obav vzít velké množství sušeného ovoce třeba na dovolenou nebo na pěší túru. Rychle tak přijmete potřebnou energii, aniž byste s sebou museli tahat několikakilogramový pytel ovoce.
Protože voda je navíc tím hlavním důvodem, proč mají čerstvé plody tendenci rychle podléhat zkáze, má lyofilizované ovoce velice dlouhou životnost. Při správném skladování můžete v neporušeném obalu lyofilizované ovoce bez obav uskladnit na mnoho měsíců. I po otevření obalu ale nemusíte s konzumací spěchat. V uzavřené nádobě bez přístupu vlhkosti, třeba v uzavíratelné sklenici, by měla potravina bez obav vydržet několik týdnů.
Které ovoce lze sušit mrazem?
Lyofilizace se používá nejen ke konzervaci ovoce, a dokonce nejen na potravin. Z toho plyne, že většina plodů je pro sušení mrazem vhodná. Typicky se ale mrazem suší lesní plody (jahody, maliny či borůvky), v obchodech ale naleznete i lyofilizované švestky, višně, hroznové víno, jablka, broskve, ananas a další.
Jak se lyofilizované ovoce jí?
Ovoce sušené mrazem můžete konzumovat jen tak z balíčku jako chutnou a zdravou svačinku. Stejně tak jej ale můžete přidávat do jogurtů, salátů, do granoly, na lívance a do mnoha dalších pokrmů.