Některá nepříjemná onemocnění jsou rozšířená zejména ve vyspělém světě. Hovoříme o nich jako o civilizačních nemocech a patří k nim také ulcerózní kolitida. Jen v České republice na ni trpí přibližně 45 pacientů ze 100 tisíc obyvatel. Jaký je projev této nemoci a jak ji správně léčit?
Co je ulcerózní kolitida
Za to, že pacient trpí na průjmy, nechuť k jídlu, bolesti břicha nebo krvácení z konečníku, může často právě ulcerózní kolitida. Příznaky se objevují většinou mezi dvacátým až čtyřicátým věkem. Není ovšem výjimkou, že jí onemocnění i malé děti. Projevy ulcerózní kolitidy znepříjemňují život a jsou také tím, co přivede pacienta k lékaři. Ten po několika speciálních vyšetření stanoví diagnózu, s níž se musí člověk naučit žít.
Znamená to především úpravu jídelníčku, dodržování diety a celkově zdravý způsob života. Onemocnění totiž probíhá chronicky, kdy se střídají klidná a bezpříznaková období s fázemi, kdy se aktivuje ulcerózní kolitida. Dieta není náročná, většina potravin je běžnou součástí naší stravy, a měla by obsahovat:
- mléčné výrobky
- pravidelný pitný režim
- dostatek železa
- probiotika
- vlákninu
- jíst malé porce několikrát denně.
Univerzální dieta bohužel neexistuje, každý pacient je jiný a musí si vyzkoušet, co jemu dělá dobře. Ideální je vést si potravinový deník a zapisovat si jídla, která vyvolala střevní potíže, i ta, která tělu prospívají. Získá tak přehled o tom, co jít může a čemu by se měl raději vyhnout.
Ulcerózní kolitida – jídelníček
Projevy ulcerózní kolitidy velmi znepříjemňují život, proto je na místě zahájit účinnou léčbu. Ta spočívá také v podávání protizánětlivých léků, v dodržování diety. Využít je možné i chirurgické řešení, aby se zmírnila ulcerózní kolitida. Co jíst? Ve stravě pacienta s ulcerózní kolitidou by neměl chybět dostatek vlákniny. Zde je třeba rozlišovat mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou, která může střevům přitížit. Je proto lépe dát přednost oloupanému ovoci a zelenině, luštěninám nebo bramborům.
Trávení velmi dobře upravují probiotika, která se přirozeně nacházejí v jogurtech. Lze je ovšem přijímat i jako potravinové doplňky zakoupené v lékárně, a to zejména v případech narušení střevní mikroflóry užíváním antibiotik nebo při průjmech. Střevům pomáhají také mléčné výrobky s nízkým obsahem laktózy. Jedná se hlavně o tvrdé sýry a jogurty. Jako alternativa kravského mléka se nabízí mandlové mléko nebo výrobky ze sóji. Mléko je důležité z hlediska obsahu vápníku a vitamínu D pro budování zdravých kostí.
Ulcerózní kolitida – co pomáhá
Léčba nemoci probíhá obvykle v domácím prostředí, v němž se pacient učí zvládnout projevy, jež má ulcerózní kolitida. Dieta je základem, na kterém nemocný staví. Pouze tehdy, kdy dojde k těžkému vzplanutí nemoci, je třeba odborné péče v nemocnici.
Pro těžký průběh onemocnění je určená biologická léčba, která umí zmírnit nebo potlačit průběh zánětlivé reakce. Využívají se přitom látky, které jsou podobné těm, jež se přirozeně vyskytují v lidském těle. V některých stadiích pomáhají antihistaminika i některá antibiotika. Zajímavým způsobem léčby ulcerózní kolitidy je využívání helmintické terapie, při níž se používají červy tenkohlavce prasečího, jejichž vajíčka jsou perorálně aplikována. Tato metoda je zatím předmětem výzkumů, avšak dosavadní výsledky se jeví jako velmi účinné i bezpečné.
Při chirurgické léčbě ulcerózní kolitidy se většinou odebírá celé tlusté střevo, které je hlavní příčinou všech pacientových střevních obtíží. Jedná se o velký zásah do organismu a rozhodování o tomto výkonu není jednoduché, protože se mohou objevit i závažné komplikace. Je proto třeba dobře zvážit všechna pro a proti.