Své místo má v tradičních asijských medicínách i v asijské kuchyni. Seznamme se blíže s touto chutnou a léčivou houbou.
Představení houby shiitake
Houba shiitake, známá jako houževnatec jedlý (Lentinula edodes), pochází z jihovýchodní Asie. Název shiitake pochází z japonštiny, v překladu znamená „houba rostoucí na dubu“. Jedná se o světle až tmavě hnědou houbu s šupinatým, místy nepravidelně popraskaným kloboukem a bílou dužinou. Daří se jí v teplém a vlhkém prostředí. Jedná se o dřevokaznou houbu rostoucí na kmenech listnatých stromů. Kromě dubu roste na kaštanu, javoru, buku, topolu, habru i moruši.
Shiitake jako přírodní lék
Nízký obsah kalorií a vysoký obsah zdraví prospěšných látek, jako je například draslík, hořčík, vápník, fosfor, vitamín D a některé vitamíny skupiny B, dávají této houbě místo ve zdravé výživě. V shiitake najdeme také všech osm esenciálních aminokyselin v ideálním poměru, kvalitní polysacharidy a další užitečné látky pro naše tělo.
Shiitake patří mezi asijské potraviny, které dokážou posílit náš imunitní systém. Ničí viry, bakterie, plísně, dokonce disponuje protinádorovými účinky. Její pravidelná konzumace umí také udržet pod kontrolou krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Shiitake se osvědčila i jako velice účinný detoxikační prostředek, Je nejen výborným lapačem volných radikálů, dokáže také vázat na sebe těžké kovy jako je rtuť, olovo, stroncium.
Houba shiitake prodej
Houbu schiitake si lze koupit v bylinkářství, obchodech se zdravou výživou nebo si jí lze objednat na e-shopu. Stačí zadat do vyhledávače na internetu „houba shiitake prodej“, a objeví se seznam obchodů, kde si lze tuto houbu objednat. K dostání je ve formě plátků či rostlinných kapslí. Rovněž si lze objednat sušenou shiitake nebo čerstvou ve vaničce.
Jak pěstovat shiitake
Domovem shiitake je sice jihovýchodní Asie, lze jí však pěstovat i u nás. Můžete jí pěstovat ve skleníku na zahrádce nebo dokonce v bytě. V tomto případě poslouží jako skleník například akvárium. Potom stačí pouze koupit si pěstební bloček s podhoubím a postupovat dle přiloženého návodu.
Shiitake se nejlépe daří při teplotě kolem 20-22 °C a vlhkosti vzduchu nad 85 %. Houba vyžaduje v době růstu plodnic světlo, to totiž podporuje její růst i zrání výtrusů. Při dodržení optimálních podmínek můžete již za týden sklízet. Jelikož podhoubí produkuje nadzemní části opakovaně, je nutné, aby po první sklizni následovaly s několikatýdenním odstupem aspoň dvě další.
Sušené houby shiitake příprava
Sušení je nejstarší a současně nejbezpečnější konzervace hub. Sušené houby si zachovávají svou chuť i své aroma. Jejich jednou nevýhodou je v tomto případě jejich vysoký obsah vody. Z jednoho kilogramu čerstvých shiitake získáte pouze 100 až 120 g hub. Mnozí lidé zadávají do vyhledávače „sušené houby shiitake příprava“. V tomto článku se dozvíte, jak správně usušit shiitake.
Houby shiitake očistíme, nakrájíme na plátky o velikosti 2 až 4 mm a sušíme při mírném proudění teplého vzduchu maximálně do 40 °C. Ideální je usušit je v domácí sušičce s regulovaným nastavením teploty a proudění vzduchu. Nemáte-li sušičku, vložte houby na rámy se silikonovým pletivem. Tak zajistíte, že vzduch bude k houbám proudit ze všech stran. Mějte na paměti, že houby musí být dobře rozložené. Sušíte je v teplé a suché místnosti.
Správně usušené houby si zachovají svou barvu, nejsou lepkavé, elastické ani se nedrolí, naopak by měly chrastit. Po usušení prohlédneme houby, zbavíme je nečistot, zplesnivělé vyhodíme a nedosušené dáme na jednu minutu dosušit do mírně vyhřáté trouby. Usušené shiitake skladujeme v hermeticky uzavíratelných dózách na suchém místě. Před použitím je nejprve opereme a následně namočíme alespoň na dvě hodiny do vody či do mléka, necháme okapat a upravujeme jako čerstvé.
Shiitake houby recepty
Shiitake má pro svou lahodnou kořeněnou a současně mírně nasládlou chuť i výrazné aroma široké uplatnění v kuchyni. Navíc je na rozdíl od ostatních hub dobře stravitelná. Japonská ani čínská kuchyně se bez této houby neobejde. Shiitake je například jednou ingrediencí japonské polévky miso. Hodí se do polévek, omáček, do rýže, těstovin i do masových jídel, zvlášť dobře si rozumí s kuřecím, králičím a rybím masem. Lze z ní připravit klasickou smaženici, nebo jí dušenou přidat do zeleninových salátů. Shiitake skvěle chutná i jako zapečená v zeleninových jídlech, jako každá houba si výborně rozumí s bramborami.
Zadáte-li na internetu do vyhledávače „shiitake houby recepty“, objeví se vám nabídka různých webových stránek s rozličnými recepty s touto houbou. Z shiitake si můžete připravit například vynikající hubník. Na čtyři porce této delikatesy budete potřebovat 500 g shiitake, 400 g brambor, 2 lžíce másla, 1 cibule, strouhanku podle potřeby, 4 vejce, 1/4 l mléka.
Shiitake spolu s uvařenými a oloupanými brambory nakrájíte na plátky. Houby přidáte k cibulce, zpěněné na lžíci másla, osolíte, opepříte a dusíte 15 minut. Mezitím vymažete pekáč máslem a vysypete ho strouhankou. Vložíte osolené brambory, na ně houby, opět brambory tak, že poslední vrstvu budou tvořit brambory. Zalijete osolenými vejci, rozšlehanými v mléce a pečete ve vyhřáté troubě. Hotový hubník podáváte s paprikovým salátem nebo salátem z hlávkového nebo čínského zelí.