Rostlinné oleje lze rozdělit na rafinované a nerafinované. Těm nerafinovaným se říká za studena lisované neboli panenské. Od sebe je rozeznáte poměrně snadno.
Prvním znamením je nízká cena. Koupíte-li si levný olej, můžete se být jisti, že byl vyrobený za pomoci chemických látek – byl rafinovaný. Je neutrální, nemá téměř žádnou specifickou chuť ani vůni. K tomu je čirý, řídký, nikdy se nezakalí ani nezkazí. Takový olej byl během procesu výroby vystaven vysokým teplotám, při kterých ale mohou vznikat toxické vedlejší produkty. Stejně tak je snížena jeho výživová hodnota.
Když olej, tak jedině nerafinovaný
Jiné to je s oleji nerafinovanými. Ty se většinou prodávají v menších a tmavších skleněných lahvích, v nichž jsou chráněny před světlem. A jsou řádově dražší. Ty nejkvalitnější oleje jsou lisovány za studena ze semen a ořechů z ekologického zemědělství. Jsou v nich zachovány cenné živiny a přirozená struktura mastných kyselin. Takové oleje jsou plné života, mají výraznou barvu, specifickou chuť i vůni. Jsou hustší a mnohem citlivější na skladování. Také v nich bývají usazené kaly, což je známkou toho, že olej nebyl rafinován.
Vyzkoušejte MCT olej
Velmi kvalitní jsou ale také tzv. MCT oleje (Medium Chain Trigylcerides). Jedná se o oleje se středně dlouhým řetězcem vyrobené z bílé dužiny kokosového ořechu. Bez přidaných látek, genetické úpravy a stoprocentně veganské. A také rychle rozpustné ve vodě, proto tento olej tělo rychleji vstřebává.
Klasický kokosový versus MCT olej
Hlavní rozdíl mezi klasických kokosovým olejem a olejem MCT je v jeho chuti. MCT olej je v tomto případě chuťově neutrální, proto jej bez obav můžete používat v kuchyni. Využijete jej při přípravě koktejlů, smoothie, polévek, džusů i salátů. Používat ho ale můžete i při klasickém vaření. Obávat se jeho konzumace nemusíte ani, když se snažíte zbavit nějakého toho kilogramu. Pro svůj nízký obsah sacharidů a absenci aditiv tento olej mohou konzumovat i příznivci ketogenní a paleo stravy (olej je stoprocentně veganský). Stejně jako zdravé výživy obecně.