Jsou s námi odnepaměti a stali se nepostradatelnými. Využijeme je při nachlazení, úrazu, v gastronomii nebo na večírku při míchání koktejlů. Bylinky mají všestranné využití, díky léčivým účinkům dali průchod moderní medicíně a nebýt jejich chuti, nevzniklo by tolik receptů na oblíbené pokrmy. S bylinkami můžeme v mnoha ohledech bezpečně experimentovat a ještě se těšit z jejich růstu.
Léčivé síly a chuť bylinek jsou lidem známi už dlouho, což dokládají mnohé historické prameny. Například ze dvora Rudolfa II. se dochovaly záznamy, že bylinky hrály roli i v alchymistických dílnách při pokusech o výrobu zlata nebo elixíru věčného mládí. A ještě dříve se dary přírody používaly jako běžná léčiva, přičemž jejichž účinky jsou dnes odborně potvrzené (například rozmělněné borovicové jehličí přiložené na ránu vytáhne infekci apod.). Stejným způsobem mohou byliny posloužit i dnes – v některých případech mohou zcela nahradit produkty farmaceutického průmyslu. A stejně tak v gastronomii mohou nahradit sůl a pepř…
Začínající pěstitel, kterého okouzlil svět bylinek, by se do své první sezóny pěstování neměl pouštět střemhlav. Nejen pro bylinky totiž platí, že bychom v některých bodech měli mít zcela jasno.
Jaké se mi nabízejí možnosti?
Kam všude mohu byliny vysadit? Jako začátečníci můžeme nejdříve začít s pěstováním bylinek za oknem, aby byly pořád na očích a my mohli včas zasáhnout, kdyby potřebovaly naši péči. Některé byliny vydrží i tuhé mrazy, jiné vadnou dříve, než teplota klesne k nule. Některé se řadí mezi jednoletky, jiné mezi trvalky. Na stanoviště by pěstitel měl pomyslet ze všeho nejdříve a rozhodnout se podle toho, co které bylině svědčí a kolik má na jejich péči času. S tím souvisí i původ každé byliny – domácí druhy téměř vždy vydrží tužší mrazy, půdu chudší na živiny a hrubší zacházení, než exotické, teplomilné byliny, jako je třeba stévie. Zrovna té se během léta dobře bude dařit na balkoně nebo terase, na podzim ale musí zase dovnitř. Máta může růst venku, přejde tuhou zimu a na jaře zase hezky obraší…
Za jakým účelem chci bylinky pěstovat?
Vysazování bylinek je samozřejmě také o radosti, ale vždy v tom hraje roli i praktická stránka. Bazalka neodmyslitelně patří k italské a francouzské kuchyni. Přidává se k těstovinám, pizze, polévkám a fazolím, a je to jedna z hlavních přísad tradiční italské omáčky pesto. Koriandr setý se hodí k masu, kopr se přidává do omáček. Majoránka zahradní, petržel kadeřavá a pažitka jsou univerzálním kořením, které se v kuchyni vždycky využije. Máta peprná a meduňka lékařská zase patří mezi neodmyslitelné pomocníky při nachlazení.
Bylinky jsou ale mnohem víc, než koření a čaje. Lze z nich také vyrobit zábaly, maceráty, sirupy, tinktury, masti, inhalátory, a z některých dokonce i chutné medy.
Macerát je výluh byliny za studena. Bylina se zalije vodou pokojové teploty a takto se nechá nějakou dobu odstát. Nakonec se výluh scedí a uzavře. Macerát můžeme použít v závislosti na použité bylině na masáže pohmožděných svalů a při revmatismu, v domácí kosmetice a podobně. Tinktura se liší tím, že se bylina namísto vody zalije lihem.
Opravdu potřebuji všechny?
Přestože je většina bylinek na pěstování nenáročná, občas naši péči potřebují. Vyžadují svůj prostor, některé speciální půdu, a hlavně náš čas. V případě bylinek je méně někdy více. Například nemáme li čas na pravidelné zalévání, přihnojování a přesazování, vybereme si takovou bylinu, které nevadí ani suchá a na živiny chudá půda. To lze říci hlavně o středomořských bylinkách, jako rozmarýn, oregano nebo levandule.
Vyberte svým bylinkám správné stanoviště
Některým se nejlépe daří na přímém slunci, jiné vyžadují polostín. Až budete přemýšlet nad tím, jak pěstovat bylinky doma, promyslete, ke kterému oknu kterou bylinu usadíte. Máte li okna třeba jen na severní a západní straně, vyberte pro severní okno takovou bylinu, která snese méně světla a chladnější vzduch (máta, meduňka), a pro západní okno tu, která snese víc slunce (pažitka, koriandr, bazalka). Stejně budeme uvažovat i v případě setby na balkoně nebo ve volné půdě na záhoně u domu. Nepůvodní byliny vyžadují světlo a teplo, zato jejich nevýhodou bývá malá odolnost vůči chladu a vlhku, domácí byliny přežijí téměř jakékoli podmínky.
Kdo s kým?
Zasadit všechny plánované bylinky do jednoho velkého či několika větších truhlíků není dobrou volbou. Ideální je, má li každá bylina vlastní nádobu. Pokud to však podmínky a prostředky nedovolují, musíme myslet na to, že jedna bylina může utlačovat druhou. Které byliny zasadíme do jedné nádoby, určíme podle rozpínavosti kořenového systému (bohatý kořenový systém má například máta), délky růstu, velikosti dospělé rostliny, podmínek potřebných k růstu, složení půdy, době sklízení, potřeby přesazování a jejich životnosti.
Ze semínka nebo sazenice?
Jde o zásadní otázku, na níž se opírá celý náš úspěch. Obecně platí, že rostliny vypěstované ze semen jsou odolnější vůči vnějším vlivům, ať jde o škůdce, proměnlivé počasí, složení půdy, nadměrné sucho nebo vlhkost a s ní spojené plísně a houby. Sazenice pořízená v zahrádkářství vyrůstala v jiných podmínkách, než jaké nabízí váš domov, přemístění pro ni tedy bude znamenat šok a nějakou chvíli může být náchylná k výše uvedeným neduhům. Na druhou stranu se některé bylinky ze semínek těžko uchycují a budeme mít jistější úrodu, pokud si je pořídíme již předpěstované. Horší klíčivost má třeba rozmarýn, meduňka a levandule.
Jak pěstovat bylinky ze semínek
Jak zasadit bylinky je další, často opakovaná otázka. Semínka pro úspěšnou klíčivost potřebují dostatek vzdušné vlhkosti. Semenům některých bylin pomůže i na několik hodin je namočit do vody, ale i kdyby k tomuto kroku nedošlo, zajistíme klíčivost vytvořením malého domácího pařeniště – nádobu se semínky, mírně vtlačenými do země, překryjeme průhlednou fólií nebo igelitovým pytlíkem a dáme na parapet za okno. Musí být vystaveny slunci. Dále je třeba myslet na to, aby byla semena dostatečně daleko od sebe. Jinak se klíčící rostlinky budou vzájemně obírat o půdní živiny, prostor a světlo.
Kdy zasadit bylinky
Sázení bylinek začíná v domácím prostředí, od února do května, v závislosti na druhu a původu byliny. Nejvhodnější dobou pro každou bylinku je ta, kdy se počasí venku již docela ustálilo, a tedy nehrozí velké teplotní výkyvy. Mátu a meduňku můžeme vysít hned v únoru. Pro stévii, z níž se vyrábí přírodní zdravé sladidlo, je nejlepší čas až v dubnu a květnu. Stévie vyklíčí jen při stálé teplotě kolem 20°C a výše, klíčkům nesvědčí průvan a sucho, tedy pro ni není vhodné místo ani na parapetu, je li pod oknem radiátor.
Jaký substrát na bylinky je nejvhodnější?
Některé bylinky potřebují dobře živenou půdu, jiné, třeba šalvěj lékařská, tymián obecný nebo kotvičník zemní, si vystačí s půdou hlinito-písčitou, chudou na živiny. Pro každou bylinu však platí, že půda by měla být propustná a nepřemokřená. Blátivá zemina zadusí kořeny a rostlinka bude hynout. Pro ty náročnější existuje na trhu třeba Hoštický substrát Forestina, substrát Natura, nebo přírodní substrát pro bylinky a zelené koření Vita Natura. Jde o směsi světlé a tmavé rašeliny, pemzy, křemičitého písku a organických hnojiv, zaručující dobrou propustnost vody a obsah všech živin potřebných k tomu, aby se vašim bylinám dařilo. Substráty na byliny stojí jen několik desítek korun a pojistí vaší úrodu před nepřízní osudu.
Kdy přesazovat bylinky
Bylinky se přesazují, je li nádoba pro kořenový systém už příliš malá, nebo zemina příliš chudá na živiny. Pokud chcete bylinu přesadit z nádoby na venkovní záhon, učiňte tak, až nebudou hrozit přízemní mrazíky. Bezpečné období pro přesazení je květen.