Maurerův výběr 2021
Co představuje Maurerův výběr? Zúčastněné restaurace musí pro své hosty vymyslet a podávat speciální tříchodová menu v určitém stylu.
Realizaci XII. ročníku oblíbeného celorepublikového food festivalu (leden-březen 2021) se upřesní až na základě jasných vládních omezení a nových podmínek v oblasti gastronomie a veřejného stravování. https://maureruv-vyber.cz/grand-restaurant-festival
Grand Restaurant Festiva 2021
Za Grand Restaurant Festivalem stojí Pavel Maurer, který je zakladatelem a vydavatelem jediného nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, zvaného Maurerův výběr. Vyhlášeného Grand Restaurant Festivalu se každoročně účastní celá řada špičkových restaurací z celé České republiky
Shrnutí předchozího ročníku:
Po měsíci a půl byl završen již tradiční Grand Restaurant Festival, který je jednou z největších a nejprestižnějších gastronomických akcí v naší zemi. Milovníci jídla ze všech koutů naší země mohli ochutnat až tříchodové degustační menu v těch nejvěhlasnějších restauracích, a to vše za zvýhodněnou cenu.
Do festivalu se zapojilo 89 špičkových restaurací ze všech krajů České republiky. Celkový počet degustací vyšplhal na 33 691. Nejžádanější degustační menu bylo letos připraveno ve Francouzské restauraci Art Nouveau, která prodala neuvěřitelných 2 167 „meníček“. Na druhém místě se umístila restaurace Alcron Hotel Prague, La Rotonde s celkovým počtem 1 798 degustací. Třetí příčku obsadila restaurace U Malířů 1543 s 1 389 degustacemi. Nejnavštěvovanější mimopražskou restaurací se stala Chateau Mcely, Piano Nobile.
Tato jedinečná akce umožňuje komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, navštívit nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky a to za symbolické ceny a vybírat z široké palety vůní a chutí. Za zvýhodněné festivalové ceny ochutnáte speciality nejlepších a nejzajímavějších restaurací z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant.
Restaurace se otevírají a zavírají, týmy se občas mění v kuchyni či na „place“. Právě proto naši tajní hodnotitelé neustále ochutnávají, degustují a známkují podniky stejně jako ve škole (1–5). Díky těmto nezávislým hlasům se špatné restauraci vyhnete obloukem a získáte gastronomický zážitek v jednom z doporučených podniků, označeným naší samolepkou.
https://maureruv-vyber.cz/vyber-grand-restaurant

Aktualizace 12/2020:
Dvanáctý ročník Grand Restaurant Festivalu Pavla Maurera se na začátku příštího roku neuskuteční. Maurer letos nehodlá ani vyhlašovat deset nejlepších restaurací, řekl ČTK. Letos by to byl 25. ročník vyhlášení tzv. Maurerova výběru, kdy inspektoři potají hodnotí vybrané podniky. Pokud by se situace zlepšila, nebrání se tomu, že by se akce uskutečnila v letních měsících.
Zdroj: ČTK https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/maureruv-vyber-letos-po-ctvrt-stoleti-nebude-vyhlaseny/1971376
Kdo je Pavel Maurer

Pavel Maurer je zakladatelem a vydavatelem jediného nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant. Jeho každoroční vyhlašování deseti vítězných restaurací je prestižní událostí, na kterou se netrpělivě čeká.
Řekl jsem si ale, že to teda zkusím naplno,“ popisuje začátky známého žebříčku Grand Restaurant i pražského food festivalu.
Pavel Maurer
PhDr. Pavel Maurer vystudoval žurnalistiku a několik semestrů na katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU. Zprvu pracoval jako noční hlídač v Anenském klášteře, pak prošel několik novinářských postů. Pracoval v televizi, 20 let strávil v reklamních agenturách. V roce 1996 spadl ze skály v Alpách, přežil klinickou smrt a hned o rok později založil nezávislého gastronomického průvodce po restauracích, který dodnes vychází pod značkou Maurerův výběr Grand Restaurant.
Od roku 2013 uvádí každý víkend stanice Radiožurnál jeho pravidelnou glosu „Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!“