Meduňka je medonosná rostlina, jejíž název vychází z řeckého „melissa – včela“. Meduňka lékařská je u nás pěstována jako trvalka. Kvete nejčastěji bílými květy, ale existují druhy také s bleděmodrými nebo růžovými. Meduňce se daří na slunných a sušších místech, je zimovzdorná a velice vytrvalá.
Meduňka tiší bolesti, posiluje nervy, tlumí křeče, upravuje krevní oběh, srdeční činnost a uklidňuje trávící ústrojí. Jedná se o naprosto neškodnou bylinu, kterou je možno užívat i dlouhodobě.
Meduňka obsahuje až 0,1% silice, hořčiny, organické kyseliny, třísloviny a látky s dezinfekčním účinkem. Užívá se při nadýmání, žaludečních křečích, neurózách, migréně, závratích či nechutenství. Podobné účinky má také mátová silice. Meduňka působí jako sedativum, takže se používá při stavech úzkosti a nespavosti. Příznivě také působí při chorobách žlučníku a nachlazení.
Užívá se v kosmetice jako přísada do bylinných směsí k výrobě výtažků pro posilující koupele a do přípravků určených pro mastnou pleť a mastné vlasy. Přidává se do většiny bylinných pleťových masek, dodává pleti svěžest. Obklady z meduňky se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem.
Sušená meduňka se nedá dlouho skladovat, protože velmi rychle ztrácí aroma.
zdroj: Internet
Na přípravu sirupu z meduňky je třeba:
asi dvacet delších stonků meduňky
1 kg krystalového cukru
1 sáček (20g) kyseliny citrónové
1,7 převařené vody
Ze stonků meduňky jsem otrhala lístky a namočila je do již zchladlé převařené vody. Stejné množství sirupu lze vyrobit i z menšího množství meduňky, ale když nějaký ten lísteček přihodíte, barva i chuť sirupu budou intenzivnější. Listy necháme pokud možno na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin.
Další den listy odstraníme z jejich vodní lázně a tekutinu přelijeme, nejlépe přes plátno, do hrnce. Na sporáku pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Až se cukr rozpustí, necháme asi tři minuty přejít varem a je hotovo. Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.
V těchto horkých dnech si tak můžeme smícháním s vodou nebo minerálkou připravit velmi chutný osvěžující nápoj.
Zajímavě budou ve sklenici působit ledové kostky, do kterých jsme zamrazili lístečky meduňky nebo třeba květy sedmikrásky.
Já si teď připravuji každý večer před spaním jednu takovou sklenici a musím potvrdit, že ani vysoké noční teploty můj spánek neruší. Takže to asi vážně funguje.
Podobně se dá vyrobit sirup z různých dalších bylinek, jako je třeba máta nebo šalvěj. V zimě tak budeme mít na lžičce velmi účinnou obranu proti bacilům a také sladkou a zdravou vzpomínku na horké léto.
Na zdraví!
Meduňkový sirup recept
Tento meduňkový sirup je lahodný a voňavý. Už meduňku nesuším, protože ztrácí své aroma ale vyrábím tento skvělý sirup z meduňky, protože si zachovává aroma i skvělou chuť. Přidávám ji do čaje a nebo z ní udělám slabou ochucenou vodu s citrónem. Domácí meduňkový sirup je jeden z nejlepších sirupů 🙂 Uvádím ve videu výrobu meduňkového sirupu s medem téměř za studena. Akorát nebude mít takovou trvanlivost.